Teknik Bilgiler

Parke, Sert Zemin Kaplamaları, Laminant Parkede Satın Alma Kriterleri, Laminat ve Laminenin Farkı ve Lamine gibi konularda teknik ve detaylı bilgiler vererek sizlerin daha iyi bilgi sahibi olabilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz.

Parke Hakkında Önemli Bilgiler

“Aralarındaki temel farklılıkları bildikten sonra zeminde hangisinin daha doğru bir tercih olacağına karar vermek kolaydır. Ancak bu saptamayı doğru şekilde yapabilmek için masif ve laminat zeminler hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?”

Aralarındaki temel farklılıkları bildikten sonra zeminde hangisinin daha doğru bir tercih olacağına karar vermek kolaydır. Ancak bu saptamayı doğru şekilde yapabilmek için masif ve laminat zeminler hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?

Sert Zemin Kaplamaları

Masif ve sert zemin kaplamalar kesintisiz tek parça ağaçtan elde edilir. Genelde 3/4 inch (1 inch = 2.54 cm) kalınlığındadırlar. Sert bir ahşap kaplamaya çaprazlama baktığınızda büyüme halka ve şeritlerini görebilirsiniz.

Ancak herhangi bir tabaka veya katman bulunmaz. Ahşap striplerin boyutları 1-1/2 inch’ten 2-1/4 inch genişliğe kadar değişir. Planklar ise 2-1/4 inch’ten daha geniştir.

Birçok strip ve plank kaplamalar birbirine geçmeli kenarlarıyla diğer bir deyişle dil-yuva bağlantılı üretilmiştir. Bu nedenle birbirlerine uygun şekilde yerleştirilirler. Ancak bazı planklar daha rüstik bir görünüm yaratmak için düz kenarlıdır.

Laminant Parkede Satın Alma Kriterleri

Laminat parke almak isteyen müşterileri bekleyen geniş bir ürün çeşitliliği söz konusu. Bu ürün çeşitliliği ile beraber gelen, parkenin cinsi, fiyat aralığı, kalitesi ve satıcının sağladığı imkanlar gibi müşterinin tercihinde oldukça önemli rol oynayan bir takım seçim kriterleri de mevcut. Peki müşteri, kendisine sunulan bunca çeşit arasından ihtiyacına en uygun ürünü nasıl bulacak?

Kati kuralları olmamakla beraber müşterinin satın alma kararını etkileyecek, ona bu konuda yardımcı olacak faydalı birçok özellik bulunmaktadır. Bunların başında yönlendirici etiketler gelmektedir. Ürün ambalajı üzerinde yer alan semboller sayesinde müşteri, hangi bölgeye ne tür parkenin uygun olduğunu kolaylıkla anlayabilmektedir. Parkenin kullanım alanına göre sınıflandırılması oldukça önemli bir konudur. Örneğin oturma odası ile banyoda kullanılan laminat parkeler arasında mutlak bir fark olacaktır. Merdivenlere döşenen parkeler, oturma odasına kıyasla çok daha yoğun bir trafiğe maruz kalırlar. Bu gibi nedenlerden ötürü ürünlerin ambalajları üzerinde, laminat parkenin yeni Avrupa standartlarına göre oluşturulmuş ve kullanımı zorunlu olan semboller; bir başka deyişle “kullanım kategorileri” yer almaktadır.

Müşteriler İçin Ayrıntılı Bilgi

Sayısal düzende 21, 22, 23 ve 31, 32, 33 olmak üzere toplam 6 kullanım kategorisi bulunmaktadır. Bu kategorilerden 21-23 arası yaşam alanları için ve 31-33 arası ise ticari alanlar için oluşturulmuştur. Bu kategoriler de kendi aralarında ‘orta’, ‘genel’ ve ‘yoğun’ olmak üzere 3 yoğunluk grubuna ayrılır. Yoğunluk ve kullanım özellikleri birleştirilerek ortaya parkenin hangi alana ne kadar uygun olduğunu açıklayan bir bilgi etiketi çıkar; örneğin oturma odası ve yemek odası için ‘22. sınıf, genel’ ibaresi kullanılır. Girişler, merdivenler ve mutfak için ise ‘23. sınıf, yoğun’ ibaresi uygundur. Müşterilerin seçimlerini yaparken dikkat etmesi gereken en önemli nokta; laminat parkenin kesin kullanımının belirlenmesidir çünkü ancak bu sayede seçilen ürünün yıpranma ve aşınma kategorisi saptanabilir.

Peki yıpranma ve aşınma kategorisi tam olarak nedir? Bu kategorinin kriterleri nelerdir? Aşınma direnci parke konusunda oldukça önemli bir özelliktir ancak yeterli olduğu söylenemez. Darbe direnci, lekelenme direnci, sigara yanıklarına karşı direnç ve mobilyaların yarattığı basınç direnci bu kategoride yer alan kriterlerden bazılarıdır. Uzun yıllar boyunca laminat parkenin kalitesinin saptanması konusundaki yegane kriter aşınma direnciydi. Hatta firmalar “daha fazla direnç, daha iyi kalite” sloganını kullanmaktaydı. Ancak bu dönem artık bitti. Laminat parke hususunda oluşturulan yeni Avrupa standartları, aşınma direncinin performans kategorisinin yalnızca bir bölümünü oluşturduğunu kabul etmektedir.

Laminat ve Laminenin Farkı Nedir?

Öncelikle lamine nin ve laminat ın yapısal özelliklerini anlatarak başlayalım. Laminat “Sıkılaştırılmış talaş üzerine reçine emdirilmiş kağıt baskıdır.” Dünyada parke olarak değil parke alt başlığında kullanılan güzel görünüşlü bir kaplama malzemesidir.

Resimde de görüldüğü gibi;
Üst katman(cila tabakası)
Kâğıt tabaka
HDF tabakası
Denge kâğıdı

HDF dediğimiz kısım kimyasallar la karıştırılıp yüksek basınç ve ısı altında preslenmiş odun talaşı dır. İşte laminat budur. Bunun yanında güzel görüntüsü, sertliği ve fiyatı laminat ı son derece cazip hale getirmektedir. Eskiyen veya aşınan bölümlerinin yeniden cilalamak gibi bir özelliği yoktur

Ayrıca üretici firmalar tarafından 5 ila 20 yıl arası garantilerle satılmaktadır. Ancak paketlerden çıkan garanti şartlarını iyice okumanızda yarar vardır.

Lamineye Gelince

Üst katman optimum 4 mm ağaç
Orta katman 8 mm ağaç
Alt katman 2 mm ağaç

Anlaşılacağı gibi lamine parke %100 organik bir malzeme olan AĞAÇ tan üretilmektedir. İmalat esnasında kullanılan ağaçlar kurutma ve iklimleme tabir edilen işlemlerden geçtikten sonra birbirlerine 90 derece dik gelecek şekilde(suyuna ve sokara sına) preslenirler.

Bu işlem ağaçların rutubet aldığı takdirde çalışma riskini minimuma indirir. Üzerindeki 4 mm ahşap tabaka dan dolayı defalarca sistire ile yenilenebilir. Bütün üretici firmalar tarafından malzeme imalat hatalarına karşı garantilidir. İşte lamine de budur. Bu arada şunu da belirtmekte fayda görüyorum 2005 yılı Avrupa da parke satış rakamları 110 milyon m2 dir. Bu rakamlar satılan masif parke, mozaik parke, lam parke ve lamine parkeyi kapsamaktadır. Laminat rakamları parke olarak algılanmadığı için bu istatistikler içerisinde yer almamaktadır.